Kävelykierrokset 16.-27.10.2022

11.10.2022

Toisin kuin ajattelin, asiakkaideni into osallistua kävelykierroksille ei ole kesän helteiden myötä hiipunut – päinvastoin! Koska kierroksia on kovasti edelleen kyselty, toteutan lokakuussa muutamia eniten toivottuja retkiä. Lämpimästi tervetuloa kävelykierroksille Ruukinrantaan, Munkkiniemeen ja Kruununhakaan! Luvassa on syksyisen kauniita maisemia, hienoa arkkitehtuuria sekä tietenkin paljon tarinoita menneiden aikojen värikkäästä elämästä ja kiehtovista ihmiskohtaloista. Taiteilijaelämää, kartanoromantiikkaa, romaanihahmoja ja kummituksia!

Munkkiniemen kartano

Gallen-Kalleloiden, Vallgrenien ja Ruokarouvan jalanjäljissä – Opastettu kävelykierros Ruukinrannassa
Su 16.10. klo 12-14

Tutustumme rauhallisesti kävellen Ruukinrannan upeaan kulttuuriympäristöön ja kiehtovaan historiaan. Villa Elfvikistä Tarvaspäähän kulkevan reitin varrella nautitaan Laajalahden luonnonsuojelualueen merimaisemien rauhasta sekä kauniista vanhoista huviloista pihapiireineen. Tutuiksi tulevat alueella eläneiden värikkäiden taiteilijaperheiden sekä Linnunlaulun lepokodissa hermojaan hoitaneiden traagisten runoilijoiden tarinat. Kierros kulkee rakastetun kirjailijan Enni Mustosen huippusuosittujen Syrjästäkatsojan tarinoiden maisemissa ja näemme, missä kirjailijan mukaan sijaitsi Ruokarouva Ida Erikssonin huvila, mistä kulki Kirstin ja Allin koulutie ja Viena Aaltosen huimapäisesti ylittämät kolmen tukin silta ja Tarvotien rakennustyömaa. Luonnollisesti näemme myös niin Ruokarouvan kuin Gallen-Kalleoidenkin iloisten naapureiden Viivi ja Ville Vallgrenin huvilan tontin ja kuulemme heidän rakkauden sekä riemun täytteisestä elämästään. Kierros alkaa Elfvikin kolmen keijun huvilan, nykyisen Villa Elfvikin luontotalon pihasta ja päättyy Tarvaspäähän, Gallen-Kallelan museon pihalle.

Ennen kierrosta voi tutustua omatoimisesti luontotalon näyttelyihin ja retken jälkeen Gallen-Kallelan museon uuteen Arki ja inspiraatio-näyttelyyn sekä nauttia Elfvikin ja Tarvaspään kahviloiden tarjonnasta.

Hurmaava Wanha Munkkiniemi 

Su 23.10. klo 13-15

Kävellemme vanhoilla kartanon mailla aloittaen kartanon päärakennuksen luota ja jatkaen mm. sankarihautojen ja Kalastajatorpan kautta vanhalle kadettikoululle. Opastuksessa keskitytään kiehtovaan historiaan ja värikkäisiin tarinoihin mm. menneiden aikojen kartanoelämästä, Fiskiksen loistonpäivistä kansainvälisine vieraineen, Eliel Saarisen huikeista suunnitelmista ja kadettikoululaisten hurjista tempauksista. Retken aikana selviää, keitä olivat Munkkiniemen nimistössä esiintyvät Ramsayt, Sigurd Stenius ja Gerd Skytte sekä Hollantilaisentien hollantilaiset, kuullaan miten Ville Valo ja Apulanta liittyvät Munkkiniemeen ja nähdään tunnettujen romaanien tapahtumapaikkoja sekä monenlaisia ”torppia” mm. Kaartintorppa, Kalastajatorppa, Thalian torppa sekä Soldatstorpet.


Kummituksia ja kulttuurihistoriaa Kruununhaassa – Halloween-kierros 

To 27.10. klo 17.30-19.30

Tutustumme Helsingin vanhimpien osien kiehtovaan historiaan ja koskettaviin ihmiskohtaloihin värikkäiden kummitustarinoiden kautta. Parituntisella kävelykierroksella kuljetaan menneen maailman muistoja huokuvan ja salaisuuksia huokailevan Kruununhaan paraatipaikoilta syrjäisille pihoille ja varjoisiin puistikoihin. Pimenevässä illassa rauhallisesti etenevän kierroksen aikana tutuiksi tulevat niin upeat merkkirakennukset Valtioneuvoston linnasta Svenska Klubbeniin ja Ritarihuoneesta Ruiskumestarin taloon kuin niissä vaeltelevat levottomat henget tarinoineen.

Tämä kummituskierros ei mässäile veriteoilla tai muilla inhimillisillä tragedioilla. Menneiden aikojen todellisista ihmisisistä kerrotaan levottomienkin sielujen muistoa kunnioittaen. Jokainen tarina perustuu tositapahtumiin ja lisää ymmärrystä pääkaupunkimme historiasta ja kehityksestä. Tämän kierroksen jälkeen katselet tuttujakin paikkoja hiukan uusin silmin – ja herkistyt näkemään sellaista, mitä et ennen havainnut.

Lähtö Senaatintorilta, Aleksanteri II patsaan edestä.