Kävelykierroksia syys- ja lokakuussa 2022

19.9.2022

Kesä helteineen on ohi, mutta edelleen riittää aurinkoa, luonto on kauneimmillaan ja ilma ihanan raikasta. Loistava sää lähteä kävelemään ja tutustumaan lähiympäristön kohteisiin ja tarinoihin!
Toteutan syksyllä vielä muutamia retkiä, jotka ovat olleet suosittuja ja pidettyjä tilauskierroksina ja joita on toivottu myös yleisökierroksiksi.

Otnäsin kartanosta Teekkarikyläksi – Opastettu kävelykierros Otaniemessä
Ti 20.9. klo 17.30-19.30

Tutustumme maailmankuuluun Otaniemen kampusalueeseen sekä 70-vuotisjuhliaan viettävään Teekkarikylään ja kuullaan värikkäitä tarinoita alueen historiasta. Leppoisalla kävelyllä nähdään, mitä on jäljellä 1600 -luvun alussa perustetusta kartanosta sekä mm. Aaltojen, Pietilöiden sekä Sirenien palkittua arkkitehtuuria ja kuullaan niin teekkarikulttuurista jäynineen kuin Otaniemen vaiheista olympialaisten kisakylänä, Etykin näyttämönä ja niin Suomen ensimmäisen diskon kuin ensimmäisen satelliitinkin kotipaikkana. Teekkarikylän alueella löytyy niin Espoon vanhinta historiaa kuin uusinta teknologiaa ja rinta rinnan pronssikautinen ”ensimmäisen teekkarin hauta” sekä Ossin littu ja Resinahka tarinoineen.
Lähtö Dipolin luota, Käpy-patsaan edestä. Ei ennakkoilmoittautumista, 10 €/hlö käteisellä, tai MobilePaylla 0405390656

Gallen-Kalleloiden, Vallgrenien ja Ruokarouvan jalanjäljissä – Opastettu kävelykierros Ruukinrannassa
Su 2.10. klo 12-14

Tutustumme rauhallisesti kävellen Ruukinrannan upeaan kulttuurimpäristöön ja kiehtovaan historiaan. Villa Elfvikistä Tarvaspäähän kulkevan reitin varrella nautitaan Laajalahden luonnonsuojelualueen merimaisemien rauhasta sekä kauniista vanhoista huviloista pihapiireineen. Tutuiksi tulevat alueella eläneiden värikkäiden taiteilijaperheiden sekä Linnunlaulun lepokodissa hermojaan hoitaneiden traagisten runoilijoiden tarinat. Kierros kulkee rakastetun kirjailijan Enni Mustosen huippusuosittujen Syrjästäkatsojan tarinoiden maisemissa ja näemme, missä kirjailijan mukaan sijaitsi Ruokarouva Ida Erikssonin huvila, mistä kulki Kirstin ja Allin koulutie ja Viena Aaltosen huimapäisesti ylittämät kolmen tukin silta ja Tarvotien rakennustyömaa. Luonnollisesti näemme myös niin Ruokarouvan kuin Gallen-Kalleoidenkin iloisten naapureiden Viivi ja Ville Vallgrenin huvilan tontin ja kuulemme heidän rakkauden sekä riemun täytteisestä elämästään. Kierros alkaa Elfvikin kolmen keijun huvilan, nykyisen Villa Elfvikin luontotalon pihasta ja päättyy Tarvaspäähän, Gallen-Kallelan museon pihalle.

Ennen kierrosta voi tutustua omatoimisesti luontotalon näyttelyihin ja retken jälkeen Gallen-Kallelan museon uuteen Arki ja inspiraatio-näyttelyyn sekä nauttia Elfvikin ja Tarvaspään kahviloiden tarjonnasta.

Kummituksia ja kulttuurihistoriaa Kruununhaassa – Halloween-kierros To 27.10. klo 17.30-19.30

Tutustumme Helsingin vanhimpien osien kiehtovaan historiaan ja koskettaviin ihmiskohtaloihin värikkäiden kummitustarinoiden kautta. Parituntisella kävelykierroksella kuljetaan menneen maailman muistoja huokuvan ja salaisuuksia huokailevaan Kruununhaan paraatipaikoilta syrjäisille pihoille ja varjoisiin puistikoihin. Pimenevässä illassa rauhallisesti etenevän kierroksen aikana tutuiksi tulevat niin upeat merkkirakennukset Valtioneuvoston linnasta Svenska Klubbeniin ja Ritarihuoneesta Ruiskumestarin taloon kuin niissä vaeltelevat levottomat henget tarinoineen.

Tämä kummituskierros ei mässäile veriteoilla, tai muilla inhimillisillä tragedioilla. Menneiden aikojen todellisista ihmisisistä kerrotaan levottomienkin sielujen muistoa kunnioittaen. Jokainen tarina perustuu tositapahtumiin ja lisää ymmärrystä pääkaupunkimme historiasta ja kehityksestä. Tämän kierroksen jälkeen katselet tuttujakin paikkoja hiukan uusin silmin – ja herkistyt näkemään sellaista, mitä et ennen havainnut.

Lähtö Senaatintorilta, Aleksanteri II patsaan edestä.