HELSINKI EXPERT 9.5.2003: Vuoden Opas Mari Nevalainen on valloittava valopilkku

Vuoden opas on valloittava valopilkku

Helsinki Expertin Opaskeskus on jo kuutena vuonna peräkkäin valinnut Vuoden Oppaan niiden noin 300 auktorisoidun aktiivioppaan joukosta, joita Opaskeskus välittää erilaisille koti- ja ulkomaisille ryhmille. Vuoden 2003 oppaaksi nimitettiin Mari Nevalainen, joka on Helsingin Turistioppaat ry:n jäsen. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja valmistui oppaaksi vuonna 1999.

Mari Nevalainen opastaa matkailijoita suomen, englannin, ranskan ja espanjan kielellä. Hänen erikoisalanaan ovat Helsinki Expertin opastetuista kävelykierroksista etenkin “Löytöretki kadonneeseen 1700-luvun Helsinkiin” ja hänet voi nähdä opastamassa myös englanninkielistä “Imperial Helsinki” –kävelykierrosta. Muita erikoisaloja ovat Vantaan Sotungin alueen opastustehtävät ja etenkin Espoo-opastukset, jotka muodostavat varsin suuren osan Mari Nevalaisen työtehtävistä. Hänen sydäntään lähellä ovat myös erilaiset suomenkieliset teemalliset opastukset; mm. vuoden 2000 Helsinki-päivää varten Mari ideoi ja työsti kierroksen “Monikulttuurinen Helsinki – Fazereista Sinebrychoffeihin, Kiseleffeistä Pauligeihin”.

Mari Nevalaisen nimittämiselle vuoden oppaaksi valintaraadilla oli vahvat perustelut. Opaskeskuksen osastopäällikön Arja Tärkin mukaan Nevalainen on saanut opastuksistaan runsaasti positiivista palautetta asiakkailta. Nevalainen edustaa rentoa ja hauskaa opasta, jolle riittää kysyntää. Ammattitaitoinen, monipuolinen, asialleen omistautunut, innostunut, positiivinen, ennakkoluuloton, reipas ja aurinkoinen, muun muassa näillä sanoilla raadin puheenjohtaja Helsinki Expertin toimitusjohtaja Risto Välttilä perusteli Nevalaisen valintaa vuoden oppaaksi.

Mari Nevalainen, jolla on työkokemusta myös julkiselta sektorilta, pitää oppaan työn haasteellisena puolena sitä, että työssä oppii koko ajan itsekin uutta. Ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii ajankohtaisten asioiden tiivistä seuraamista ja tiedon kartuttamista niin historian, kulttuurin kuin politiikankin aloilta. Ammattitaito karttui taas vastikään, kun hän pätevöityi lähes koko kevään kestäneen koulutuksen jälkeen Suomenlinna-oppaaksi. Aktiivisena ihmisenä hän organisoi myös oppaiden Espoo-koulutusta. Mari Nevalainen, joka on muiden opintojensa lisäksi opiskellut kulttuurien välistä kommunikaatiota Markkinointi-Instituutissa, pitää erilaisten kulttuurien tuntemusta  ja huomioon ottamista ensiarvoisen tärkeänä oppaan työssä.

Helsinki Expertin Opaskeskus välittää ammattikoulutuksen saaneita oppaita, joita on Helsingin seudulla noin 300; opastuskieliä on peräti 23.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Risto Välttilä, risto.valttila@helsinkiexpert.fi

Opaskeskuksen osastopäällikkö Arja Tärkki, arja.tarkki@helsinkiexpert.fi