Päivä Kuninkaantiellä

Fiskars/MN

Retki kulkee pitkin Suomen tärkeintä matkailureittiä, Kuninkaantietä. Reitin varrella olevat  keskiaikaiset harmaakivikirkot, kauniit kartanot, sekä idylliset ruukinkylät kertovat Kuninkaantien rikkaasta menneisyydestä. Tietä ovat 1300-luvulta saakka kulkeneet kuninkaat ja heidän kuriirinsa, piispat ja kauppiaat, sotilaat, rosvot ja taiteilijat. Mahtavien aatelissukujen kartanolinnoissa on yöpynyt niin Ruotsin kuninkaita kuin Venäjän keisareitakin. Päivän aikana tutustutaan Kuninkaantien kauneimpiin ja kiinnostavimpiin kohteisiin, kuten Mustion linnaan ja Fiskarsin ruukkikylään. Fiskarsissa ryhmällä on myös omaa aikaa tutustua Suomen merkittävimpien käsityöläisten ja taiteilijoiden töihin, sekä tehdä ostoksia. Onnistuneen retken kruunaa ruokailu viehättävässä laaturavintolassa.   

Espoo -Tuomiokirkko ja Pappilanmäki

Opas tapaa ryhmän Espoon tuomiokirkon (entinen Espoon Vanha Kirkko) luona.

Ryhmän toivoessa opastettu tutustuminen Tuomiokirkkoon ja/tai sen ympäristöön. Matteukselle pyhitetty keskiaikainen harmaakivikirkko on pääkaupunkiseudun vanhin säilynyt rakennus, ja Espoon tärkein rakennusmuistomerkki.

Glims ja Bemböle

Glimsin maatila sijaitsee keskellä Espoota, Karvasmäen keskiajalla syntyneessä kylässä. Glims on taloryhmänä ja museonakin poikkeuksellinen, sillä asuinrakennusten lisäksi lähes kaikki tilanhoitoon liittyvät vanhat talousrakennukset ovat säilyneet alkuperäisillä paikoillaan. 1700-luvulla rakennettu Bembölen kahvitupa kuuluu Espoon vanhimpiin asuinrakennuksiin. Pitkän historiansa aikana talo on toiminut mm. kestikievarina, kansakouluna, sairaalana ja suutarinverstaana. Kahvilatoiminta alkoi vuonna 1939 ja jatkuu edelleen.

Kuninkaantien varrella sijaitsee lisäksi  mm. Vänrikki Stålin tarinoista tuttu Espoon kartano.

Kirkkonummi

Kirkkonummi on kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille monipuolinen ja mielenkiintoinen retkikohde.  Alueella on upeaa arkkitehtuuria, museoita ja kirkkoja.  Kiinnostavan lisän historiaan tuo jatkosodan jälkeinen nk. Porkkalan parenteesin aika, jolloin suuri osa kunnan alueesta oli vuokrattu  Neuvostoliitolle. Vuonna 1956 Suomelle palautetulla alueella on edelleen vuokrakaudelta peräisin olevia nähtävyyksiä.

Siuntio

Siuntio on kuuluisa kauniista kulttuurimaisemastaan, jota jo Z. Topelius aikoinaan kirjoituksissaan ylisti. Siuntiossa reitin varrella on useita mielenkiintoisia kohteita, mm. Aleksin Kiven Fanjunkars, Miina Sillanpään Lepopirtti, Pyhän Pietarin keskiaikainen harmaakivikirkko sekä 1540-luvulla rakennettu Suitian kivinen kartanolinna.

Mustion linna

Opastettu kierros Mustion linnassa ja puutarhassa.

Mustion Linna on yksi Suomen arvokkaimmista herraskartanoista. Ruukinpatruuna Magnus Linder II rakennutti tämän ainutlaatuisen puulinnan 1700-luvun lopulla. Kiinteän kustavilaisen sisutuksen kruunaavat hyvin säilyneet alkuperäiset parkettilattiat, ihastuttavat seinämaalaukset, sekä upeat kaakeliuunit. Myös linnan taulukokoelma sekä Kustaa III:nen ajalta olevat huonekalut ovat näkemisen arvoisia.  Linnaa ympäröi kaunis puisto, jossa on harvinaisia puita ja pensaita, sekä lummelammikoita, huvimajoja, suihkulähteitä ja patsaita.

Linna toimii nykyään museona, johon tutustutaan oppaan johdolla. Linnan miljööseen kuuluu joukko 1800-luvun rakennuksia, kuten C.A. Edelfeltin suunnittelema huvila,  uusgoottilainen  vaunuvaja, sekä idyllisiä punamullattuja työväenasuntoja.

Mahdollisuus ruokailuun Mustion linnan miljööseen kuuluvassa uusgoottilaisessa,  erittäin tasokkaassa (Chaine de Rôtisseur- palkittu) ja miljööltään ainutlaatuisessa ravintolassa.

Retki jatkuu Pohjan kunnan kautta, kauniiden maisemien läpi.

Billnäs

Europa Nostra –palkittu Billnäs on maisemallisesti Suomen yhtenäisimpiä ja viehättävimpiä ruukkikyliä. Vanha Kuninkaantie kulkee suoraan kylän läpi, pitkin Mustionjoen rantaa. Maisemalle leimallisia ovat 1700-luvulla rakennetut punamullatut hirsitalot, vanhat kiviset teollisuusrakennukset, sekä jalot lehtipuut.

Fiskars

Opastettu kierros bussilla, jonka aikana nähdään kaikki alueen merkittävät rakennukset ja kuullaan ruukin historiasta ja nykypäivästä.

Joen uomalla sijaitseva Fiskars on viehättävänä ja omaleimaisena  säilynyt ruukkiyhteisö. Kauniisti entisöity kylä on Billnäsin tavoin Europa Nostra –palkittu.

Fiskarsin ruukkikylä on elävä kokonaisuus, jossa kukoistaa käsityöläis- ja taiteilijayhteisö. Fiskarsin käsityöläiset, taiteilijat ja muotoilijat ovat muodostaneet osuuskunnan,  jonka noin sata jäsentä perheineen elävät ja tekevät työtä ruukissa. Kylässä on lasinpuhaltajien ja sepän paja, sekä lukuisia viehättäviä myymälöitä, joista voi ostaa mm. koruja, keramiikka- ja lasiesineitä sekä huonekaluja ja sisutusesineitä. Osuuskunnan jäsenet järjestävät koko maan kiinnostavimpiin ja laadukkaimpiin kuuluvia näyttelyjä.

Fiskarsissa on ainutlaatuista vanhaa arkkitehtuuria. Ruukkia hallitsee 1820-luvulla valmistunut ruukinkartano, joka toimii nykyään Fiskars Oy:n edustustilana. Fiskarsin teollisen tuotannon keskus, kuparipaja, sekä koristeellinen vuosisadan alun viljamakasiini on kunnostettu näyttelytilaksi. Monet kylän rakennuksista ovat C.L. Engelin suunnittelemia.

Fiskarsissa on kaksi tunnelmallista ja korkealaatuista ravintolaa.  Wärdshus –niminen maankuulu ravintola on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo. Ravintola Kuparipaja sijaitsee kosken rannalla, nimensä mukaisesti vanhan kuparipajan tiloissa.

Mahdollisuus lounaaseen / kahvitaukoon jossain Fiskarsin laadukkaista ja tunnelmallisista ravintoloista.

*****

Retken kesto ja ohjelma on luonnollisesti ryhmän vapaasti päätettävissä. Kohdevierailuja ja ruokailuja voidaan lisätä tai poistaa toiveiden mukaan.