Kävelykierrokset 12.9.-10.10.2021

7.9.2021

Suositut ja paljon kysytyt kävelykierrokseni jatkuvat syys- ja lokakuussa. Mukana ovat paljon toivotut suosikkikierrokset Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella sekä ortodoksisella hautausmaalla, Träskändan kartanolla sekä Meilahdessa. Asiakkaiden toiveesta Jätä kaikki ja lähde kanssani Eiraan! -kierros toteutetaan nyt arki-iltana ja paljon kiinnostusta ja kiitoksia keränneelle Kummituksia ja kulttuurihistoriaa Kruununhaassa -kierrokselle voi osallistua tiistai- tai torstai-iltana. Uutena yleisöretkenä tarjoan lokakuussa tilauskierroksena suosittua Patsasbongausta Tapiolassa-retkeä.

Kalenteri päivittyy syksyn mittaan asiakkaiden toiveiden mukaan ja jatkamme kävelykierroksia niin pitkään, kuin säät sallivat ja kiinnostusta riittää.

Kävelykierrokset ovat osallistujille edullinen sekä ekologinen tapa tutustua lähiympäristön nähtävyyksiin ja historiaan. Ne tarjoavat myös kevyttä liikuntaa ulkoilmassa sekä mahdollisuuksia pysähtyä ihastelemaan usein huomaamatta jääviä pieniä ihmeitä, kohtaamaan sekä keskustelemaan.

Kierroksille ei ole ennakkoilmoittautumista, osallistumismaksu 10 €/hlö paikan päällä käteisellä tai MobilePaylla numeroon +358 40 539 0656.

Sydämellisesti tervetuloa tutustumaan pääkaupunkiseudun kiehtovaan historiaan ja kauneimpiin kohteisiin opastamillani kävelykierroksilla!

Kävelykierros Träskändassa tarunhohtoisen Aurora Karamzinin jalanjäljissä
Su 12.9. klo 14-16

Tutustumme rauhallisesti kävellen Träskändan kartanon kauniiseen ympäristöön ja kiehtovaan historiaan sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Päähenkilönä on kartanon tunnetuin ja pitkäaikaisin omistaja Aurora Karamzin, upporikas ja kuvankaunis hovineiti, josta kypsyi merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja koko kansan rakastama hyväntekijä. Ehdoton kohokohta Träskändan historiassa oli keisari Aleksanteri II:n vierailu, josta edelleen muistuttavat mm. koristeellinen latriini sekä Keisarin tammi. Luonnonsuojelualueella on myös monia muita merkittäviä rakennuksia ja muistomerkkejä, jotka kertovat alueen värikkäästä historiasta.
Lähtö Träskändan kartanon pysäköintipaikalta, Träskändanristi 2

Kummituksia ja kulttuurihistoriaa Kruununhaassa
Ti 21.9. klo 17.30-19.30 ja to 7.10. klo 17.30-19.30

Tutustumme Helsingin vanhimpien osien kiehtovaan historiaan ja koskettaviin ihmiskohtaloihin värikkäiden kummitustarinoiden kautta. Parituntisella kävelykierroksella kuljetaan menneen maailman muistoja huokuvan ja salaisuuksia huokailevan Kruununhaan paraatipaikoilta syrjäisille pihoille ja varjoisiin puistikoihin. Tutuiksi tulevat niin upeat merkkirakennukset Valtioneuvoston linnasta Svenska Klubbeniin ja Ritarihuoneesta Ruiskumestarin taloon kuin niissä vaeltelevat levottomat henget tarinoineen.

Tämä kummituskierros ei mässäile veriteoilla tai muilla inhimillisillä tragedioilla. Menneiden aikojen todellisista ihmisistä kerrotaan levottomienkin sielujen muistoa kunnioittaen. Jokainen tarina perustuu tositapahtumiin ja lisää ymmärrystä pääkaupunkimme historiasta ja kehityksestä. Tämän kierroksen jälkeen katselet tuttujakin paikkoja hiukan uusin silmin – ja herkistyt näkemään sellaista, mitä et ennen havainnut.
Lähtö Senaatintorilta, Aleksanteri II patsaan edestä.

Jätä kaikki ja lähde kanssani Eiraan! - Kävelykierros Eirassa
To 23.9. klo 17.30-19.30 ja ti 5.10. klo 17.30-19.30 

Tutustumme rauhallisesti kävellen viehättävään ja kiehtovan historian omaavaan Eiran huvilakaupunkiin. Eirassa ovat asuneet mm. Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt sekä Matilda Wrede ja Hertta Kuusinen, joista kaikista kerrotaan kierroksen aikana. Kierroksella nähdään myös, missä Paavi Johannes Paavali II asui Suomen vierailunsa aikana ja mihin Suomen kuninkaaksi valitun Hessenin prinssin piti asettua asumaan sekä kuullaan, mistä Villa Ensi on saanut nimensä ja mitä erikoista on Mikael Agricolan kirkon tornissa.
Lähtö Mikael Agricolan kirkon edestä, Tehtaankatu 23.

Kreivien kartanolta huvilaelämän huveihin ja virka-asunnoille - Opastettu kävelykierros Meilahdessa
La 25.9 klo 13-15

Kierroksella kävellään Meilahden kartanon mailla, nähdään Helsingin eliitin rakennuttamia upeita kesähuviloita sekä valtion johdon virka-asuntoja puutarhoineen ja kuullaan kiinnostavia tarinoita suurenmoisista juhlista, historiamme merkkihenkilöistä ja hämäräperäisemmistäkin hahmoista. Tutuiksi tulevat mm. ristiriitaisen unissasaarnaaja Maria Åkerblomin Villa Toivola, säveltäjä Yrjö Kilpisen huvila sekä Maila Talvion, Juuse Mikkolan, F.E. Sillanpään, Juhani Ahon ja presidenttipari Kyösti ja Kaisa Kallion suhde alueeseen. Näemme myös pääministerin virka-asunnon Kesärannan, Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen puiston sekä Tamminiemen, jonka historiasta löytyvät niin presidentit Urho Kekkonen, Risto Ryti kuin marsalkka Mannerheimkin sekä vuorineuvos Amos Anderson.
Lähtö Tamminiemen portilta, Seurasaaren sillan kupeesta, Seurasaarentie 15.

Kiehtovia tarinoita kansainvälisistä helsinkiläisistä - Kävelykierros Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella
Ti 28.9. klo 17.30-19.30

Tutustumme pääkaupunkiseudun monikulttuurisesta ja värikkäästä historiasta kertovan luterilaisen hautausmaan vanhimpaan osaan. Täältä ovat saaneet viimeisen leposijansa monet maamme historiaan vaikuttaneet maahanmuuttajat ja kansainvälistä elämää viettäneet suomalaiset merkkihenkilöt. Kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä kuullaan kiehtovia tarinoita mm. vahvoista vaikuttajanaisista Aurora Karamzinista, Marie Linderistä ja Sophie Mannerheimista, tutkimusmatkailija G.A. Wallinista, maatamme muuttaneista maahanmuuttajista C.L. Engelistä, G.F. Stockmannista, Gustav Pauligista ja Fredrik Paciuksesta sekä Waldemar Becker-Bein ja Hjalmar Linderin uskomattomat elämäntarinat.
Lähtö Lapinlahdentien päässä olevan sisäänkäynnin luota.

Kävelykierros ortodoksisella hautausmaalla
To 30.9. klo 17.30-19.30

Tutustumme pääkaupunkiseudun monikulttuurisesta ja värikkäästä historiasta kertovaan ortodoksiseen hautausmaahan Lapinlahdessa. Parituntisella kierroksella kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä nähdään niin menneiden vuosisatojen kuuluisien kauppiassukujen, kuten Sinebrychoffien ja Kiseleffien vaikuttavia hautamonumentteja kuin uudempiakin hautoja - mm. Sammy ja Kiril "Kirka" Babitzinin viimeinen leposija. Lisäksi kuullaan kiehtovia tarinoita mm. Venäjän keisariperheen hovineidistä Anna Vyrubovasta, Fabergén suvusta, tunnetuista taiteilijoista, sotilaista ja traagisista rakkaustarinoista sekä käydään sankarihaudoilla.
Lähtö Pyhän Profeetta Elian kappelin edestä, Lapinlahdentie 2.

Patsasbongausta Tapiolassa – Puutarhakaupungin veistoksia, muistomerkkejä ja tarinoita
Su 10.10. klo 14-16

Tutustumme Mari Anthonin johdolla Tapiolan veistoksiin ja muistomerkkeihin sekä tarinoihin niiden taustalla. Parituntisella kävelykierroksella kuljetaan Tapiolan keskustasta WeeGee -talon edustalle ja nähdään sekä taideteoksia että tunnettuja rakennuksia ja viheralueita. Veistokset ja muistomerkit kertovat aina menneestä – merkkihenkilöistä ja merkittävistä tapahtumista, ihanteista ja eletystä elämästä. Opastuksella kuullaan paitsi taiteesta ja taiteilijoista myös Tapiolan puutarhakaupungin synnystä ja rakentumisesta sekä Tapiolan asukkaista ja vieraista.
Lähtö Häikästynyt -patsaalta, von Hertzenin aukiolta, Keskustornin edestä.