Kävelykierrokset

Senaatintorilla kävelykierrosta opastamassa kesäkuussa 2002. Foto: HBL/Evy Nickström

Kävelykierros on erinomainen, edullinen ja ympäristöystävällinen tapa tutustua niin omaan lähiympäristöön kuin uusiin alueisiinkin. Kierroksilla saadaan tietoa alueiden historiasta, nykypäivästä ja tulevasta, arkkitehtuurista, asukkaista, muistomerkeistä ja viheralueista. Kävelykierroksilla on myös muita retkiä parempi mahdollisuus sosiaalisen kanssakäymisen, kysymyksiin ja kommentointiin. Onnistuneen retken jälkeen osallistujat katsovat omia kotikulmiaankin uusin silmin.

Ohessa ehdotuksia kierrosten kohteista ja teemoista.Osa retkistä vaatii jonkin verran kävelykuntoa, eivätkä kaikki reitit ole esteettömiä (kysy etukäteen!).


Kävelykierroksia Helsingissä

Teemallisia kierroksia Hietaniemen hautausmaalla

Hietaniemen hautausmaa kertoo pääkaupunkiseudun pitkästä, monikulttuurisesta historiasta. Täältä ovat saaneet viimeisen leposijansa monet maamme historiaan vaikuttaneet maahanmuuttajat ja kansainvälistä elämää viettäneet suomalaiset merkkihenkilöt. Kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä kuullaan valitun teeman mukaan kiehtovia tarinoita mm. Aurora Karamzinista, Marie Linderistä, C.L. Engelistä, G.F. Stockmannista, Waldemar Becker-Beistä, sekä Pauligin, Sinebrychoffin ja Fabergén perheistä ja hovineiti Anna Vyrubovasta.

Valittavana mm. seuraavat kierrokset:
Monikulttuurinen pääkaupunkiseutu
Helsinki ja helsinkiläisiä keisarien ja suuriruhtinaiden aikaan
Ortodoksinen hautausmaa

Senaatintori ja Kruununhaka – uskonnon, tieteen ja politiikan kohtauspaikka

Senaatintori on kaupungin keskus ja sydän, joka on aina toiminut niin valtiollisten tapahtumien ja kansallisten juhlien kuin kapinoiden ja kulkueidenkin näyttämönä.  Senaatintori on merkityksellinen paikka, jota ympäröivät uskonto, tiede ja politiikka: Tuomiokirkko, yliopiston päärakennus ja valtioneuvoston linna.

Tori on ollut kaupungin keskus 1600-luvulta lähtien. Nykyään historiallinen monumentaalikeskusta on ainutlaatuinen uusklassinen kokonaisuus koko maailmassa.

Opastetulla kierroksella ei vain esitellä kuuluisia rakennuksia, vaan kerrotaan tarinoita eri vuosisatojen Helsingistä ja helsinkiläisistä. Senaatintorilla voi todella nähdä Helsingin menneisyyden monet kerrokset ja  kehityksen suuresta pikkukaupungista pieneksi suurkaupungiksi.

Kierroksella nähdään myös iso joukko muita Senaatintorin ympäristössä sijaitsevia merkittäviä rakennuksia, kuten  Suomen Pankki, Säätytalo, Kansallisarkisto, Pyhän Kolminaisuuden kirkko sekä Helsingin yliopiston rakennuksia.

Kauppatori ja Esplanadi – Kulttuurihistoriaa lehmusten katveessa

Kauppatorin, Pohjois- ja Eteläesplanadin sekä Esplanadin puiston muodostamalla  pienellä alueella on kymmeniä merkittäviä rakennuksia ja muistomerkkejä sekä tuhansia mielenkiintoisia tarinoita. Kierros sopii kaikille historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille, eikä vaadi maratoonarin kuntoa.

Kierros on erinomainen myös ulkomaisille vieraille, sillä sen aikana nähdään mm. Presidentinlinna, Korkein oikeus, Ruotsin suurlähetystö, kaupungintalo ja valtioneuvoston juhlahuoneisto. Muistomerkeistä näemme koko kaupungin symbolin Havis Amandan ja merkkimiestemme J.L. Runebergin, Eino Leinon ja Z. Topeliuksen patsaat. Ulkomaisille vieraille tarjotaan luonnollisesti mahdollisuus tutustua Kauppatoriin ja Wanhaan Kauppahalliin.

Suomalaisia kiinnostaa varmasti myös entisen Seurahuoneen (nykyinen Kaupungintalo) ja kuuluisien ravintoloiden Kappelin ja Kämpin värikäs elämä ja asiakaskunta, johon kuuluivat Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela, Robert Kajanus, Eino Leino ja L. Onerva.

Kierroksen jälkeen tiedätte, milloin Pentti Saarikoski oli kaupungintalolla töissä, mistä merkittävästä tapahtumasta muistuttaa Keisarinnan kivi, miksi Leinon patsaalla on lantti kädessään, miksi kutsumme valtioneuvoston linnaa Smolnaksi ja keitä olivatkaan talojen nimistössä kuuluvat Kämp, Catani ja Kleineh.

”Jätä kaikki ja lähde kanssani Eiraan”
 

Sitaatti on Aki Kaurismäen elokuvasta Calamari Union, jossa 18 nuorta miestä  pyrkii Kallion työläiskaupunginosasta meren rannalla sijaitsevaan paratiisiin, Eiraan. Eiran maisemat ovat tulleet tunnetuksi myös TV-sarjasta Salatut elämät. Todellisuudessakin jugend-arkkitehtuuristaan ja viehättävistä puistoistan kuuluisa Eira on aina ollut haluttu asuinalue.  Eiran kapeat ja mutkittelevat kadut houkuttelevat kävelylle, bussilla liikkuminen onkin mahdotonta.  Kävellen ehtii ihailla rakennusten runsaita yksityiskohtia, koristeluja, torneja ja erkkereitä.

Eirassa ovat asuneet mm. Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt, Matilda Wrede ja Hertta Kuusinen, joista kaikista kerrotaan kierroksen aikana. Kierroksella nähdään myös, missä Paavi asui Suomen vierailunsa aikana ja kuullaan, mistä Villa Ensi on saanut nimensä sekä mitä erikoista on Agricolan kirkon tornissa.


Arkkitehtuurin helmiä ja historiaa Töölönlahden maisemissa

Kävelykierros Töölönlahden kauniissa maisemissa vaatii hiukan peruskuntoa, mutta tarjoaa paljon niin ulkopaikkakuntalaisille kuin helsinkiläisillekin.

Kierros tarjoaa oivan näkymän kaupunkimme merkkirakennuksiin, sekä suomalaisen arkkitehtuurin helmiin. Reitin varrella nähdään mm. kansallismuseo, Finlandia-talo, Hakasalmen huvila, Oopperatalo, kaupungin talvipuutarha, Linnunlaulun romanttiset puuhuvilat sekä Sanomatalo.

Ulkomaiset vieraat saavat historian ja arkkitehtuurin rautaisannoksen lisäksi hyvän kuvan Helsingin luonnonläheisyydestä ja kauniista viheralueista.

Suomalaisille kerrotaan tuntemattomampia tarinoita tutuista rakennuksista, niiden suunnittelijoista, asukkaista ja vieraista.  Opastus kattaa alueen värikkään historian Isovihan melskeistä Kiseleffin sokeritehtaan, kansalaissodan ja ETYK:in kautta nykypäivään. Kuuluisien miesten  lisäksi kuullaan tarunhohtoisesta Aurora Karamzinista, Hakasalmen huvilan emännästä ja Diakonissalaitoksen perustajasta.

 

Edustusasuntoja, huvilaelämää ja ruusutarhoja Meilahdessa

Kävelyretki Meilahdessa tarjoaa runsaasti hienoja kohteita ja kiinnostavia tarinoita historiamme merkkihenkilöistä ja hämäräperäisemmistäkin hahmoista.  1800-luvulla Meilahti oli kaukana Helsingin keskustasta sijaitseva alue, jonne Helsingin eliitti rakennutti kesähuviloitaan.  Huviloista upeimpia on Villa Toivola, jonka asukkaista kuuluisin lienee värikäs ja ristiriitainen unissasaarnaaja Maria Åkerblom. Kiinnostaviin huviloihin kuuluvat myös venäläisvaikutteinen Villa Angelica, säveltäjä Yrjö Kilpisen entinen koti sekä Tomtebo, jossa toimii kansantaidekeskus.

Reitillä nähdään pääministerin virka-asunto Kesäranta, sekä Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen puisto.

Retken aikan tutuiksi tulee myös mm. Maila Talvio, Juuse Mikkola, F.E. Sillanpää, Juhani Aho sekä presidenttipari Kyösti ja Kaisa Kallion suhde alueeseen.

Retki jatkuu ohi Seurasaaren, joka on  suosittu kansanpuisto ja museosaari. Seurasaari ansaitsee oman retkensä, mutta innokkaat ja kovakuntoiset voivat yhdistää Meilahden retkeensä myös tutustumisen Seurasaareen.

Seurasaaren kupeessa sijaitsee Tamminiemi jonka värikkäästä historiasta löytyvät niin .
presidentti Urho Kekkonen kuin Risto Ryti, marsalkka Mannerheim ja vuorineuvos Amos Anderson.

Meilahden kartanon historia ulottuu Ruotsi-Suomen suurvallan aikaan.  Autonomian aikana kartanossa asui Aurora Karamzinin sukulaisia, jotka viettivät loisteliasta elämää suurellisine juhlineen. Jalosukuisista asukkaista, kasakoista sekä kartanon kummituksesta kerrotaan värikkäitä tarinoita.

Retki on hyvä päättää tutustumisella Meilahden arboretumiin ja ruusutarhaan. Arboretum on kaunis ja rauhallinen viherkeidas piilossa kaupungin hälinältä.
Vaihtoehtoisesti kierroksen voi päättää johonkin Seurasaarentien viehättävistä kahviloista tai vierailuun Tamminiemessä tai Kaupungin taidemuseossa.

Kävelykierros Wanhassa Munkkiniemessä
 
Mistä Munkkiniemi on saanut nimensä? Entäpä kuuluisat "torpat", Kalastajatorppa ja Kaartintorppa? Keitä olivat Munkkiniemen nimistössä näkyvät Ramsayt, M.G. Stenius tai Gert Skytte? Mitä elokuvastakin kuuluisassa kartanossa on tapahtunut? Missä näkyy Eliel Saarisen ja Wäinö Aaltosen kädenjälki? Miten Mary Gallen-Kallela liittyy Munkkiniemeen? Missä oli raitiovaunun pulapysäkki?

Munkkiniemi on ollut osa Helsinkiä vasta noin 50 vuotta, mutta alueen historia ulottuu 1300-luvulle. 1900-luvun alussa aikansa ykkösarkkitehti Eliel Saarinen suunnitteli Munkkiniemeen ihanteellista yhdyskuntaa.  Suomen kansalaissodan, sekä 1920-luvun laman vuoksi Saarisen suunnitelmista toteutuivat vain Munkkiniemen pensionaatti sekä muutamia viehättäviä rivitaloja.

Kävelykierros kulkee entisillä Munkkiniemen kartanon mailla. Kartanon  lisäksi  kerrotaan  mm.  Munkkiniemen huvilayhdyskunnasta, pensionaatista ja kadettikoulusta.
 

 Kävelykierroksia Espoossa:

 

Kävelykierros Tapiolassa - Ihanteellisesta puutarhakaupungista vireäksi aluekeskukseksi

Patsasbongausta Tapiolassa - Veistoksia ja muistomerkkejä ja tarinoita niiden takana

Kävelykierros Träskändassa Aurora Karamzinin jalanjäljissä

Kävelykierros Otaniemessä

Kävelykierros Vanhan Espoon sydämessä - Kannusillanmäeltä Pappilanmäelle