Kävelykierrosvalikoima

Kävelykierros on erinomainen, edullinen ja ympäristöystävällinen tapa tutustua niin omaan lähiympäristöön kuin uusiin alueisiinkin. Kierroksilla saadaan tietoa alueiden historiasta, nykypäivästä ja tulevasta, arkkitehtuurista, asukkaista, muistomerkeistä ja viheralueista. Kävelykierroksilla on myös muita retkiä parempi mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen, kysymyksiin ja kommentointiin. Onnistuneen retken jälkeen osallistujat katsovat omia kotikulmiaankin uusin silmin.


Valittavana mm:

Jätä kaikki ja lähde kanssani Eiraan!

Tutustumme rauhallisesti kävellen viehättävään ja kiehtovan historian omaavaan Eiran huvilakaupunkiin. Eirassa ovat asuneet mm. Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt sekä Matilda Wrede ja Hertta Kuusinen, joista kaikista kerrotaan kierroksen aikana. Kierroksella nähdään myös, missä Paavi Johannes Paavali II asui Suomen vierailunsa aikana ja mihin Suomen kuninkaaksi valitun Hessenin prinssin piti asettua asumaan sekä kuullaan, mistä Villa Ensi on saanut nimensä ja mitä erikoista on Mikael Agricolan kirkon tornissa.

Hurmaava Wanha Munkkiniemi 

Kävelemme vanhoilla kartanon mailla aloittaen kartanon päärakennuksen luota ja jatkaen mm. Kaartintorpan, sankarihautojen ja Kalastajatorpan kautta vanhalle kadettikoululle. Opastuksessa keskitytään kiehtovaan historiaan ja värikkäisiin tarinoihin mm. menneiden aikojen kartanoelämästä, Fiskiksen loistonpäivistä kansainvälisine vieraineen, Eliel Saarisen huikeista suunnitelmista ja kadettikoululaisten hurjista tempauksista. Retken aikana selviää, keitä olivat Munkkiniemen nimistössä esiintyvät Ramsayt, Sigurd Stenius ja Gerd Skytte sekä Hollantilaisentien hollantilaiset, kuullaan miten Ville Valo ja Apulanta liittyvät Munkkiniemeen ja nähdään tunnettujen romaanien tapahtumapaikkoja sekä monenlaisia ”torppia” mm. Kaartintorppa, Kalastajatorppa, Thalian torppa sekä Soldatstorpet.

Kreivien kartanolta huvilaelämän huveihin ja virka-asunnoille – flaneerausta Meilahdessa

Kierroksella kävellään Meilahden kartanon mailla, nähdään Helsingin eliitin rakennuttamia upeita kesähuviloita sekä valtion johdon virka-asuntoja puutarhoineen ja kuullaan kiinnostavia tarinoita suurenmoisista juhlista, historiamme merkkihenkilöistä ja hämäräperäisemmistäkin hahmoista.

Tutuiksi tulevat mm. ristiriitaisen unissasaarnaaja Maria Åkerblomin Villa Toivola, säveltäjä Yrjö Kilpisen huvila sekä Maila Talvion, Juuse Mikkolan, F.E. Sillanpään, Juhani Ahon ja presidenttipari Kyösti ja Kaisa Kallion suhde alueeseen. Näemme myös pääministerin virka-asunnon Kesärannan, Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen puiston sekä Tamminiemen, jonka historiasta löytyvät niin presidentit Urho Kekkonen, Risto Ryti kuin marsalkka Mannerheimkin sekä vuorineuvos Amos Anderson.


Kummituksia ja kulttuurihistoriaa Kruununhaassa

Tutustumme Helsingin vanhimpien osien kiehtovaan historiaan ja koskettaviin ihmiskohtaloihin värikkäiden kummitustarinoiden kautta. Parituntisella kävelykierroksella kuljetaan menneen maailman muistoja huokuvan ja salaisuuksia huokailevan Kruununhaan paraatipaikoilta syrjäisille pihoille ja varjoisiin puistikoihin. Tutuiksi tulevat niin upeat merkkirakennukset Valtioneuvoston linnasta Svenska Klubbeniin ja Ritarihuoneesta Ruiskumestarin taloon kuin niissä vaeltelevat levottomat henget tarinoineen.

Tämä kummituskierros ei mässäile veriteoilla tai muilla inhimillisillä tragedioilla. Menneiden aikojen todellisista ihmisistä kerrotaan levottomienkin sielujen muistoa kunnioittaen. Jokainen tarina perustuu tositapahtumiin ja lisää ymmärrystä pääkaupunkimme historiasta ja kehityksestä. Tämän kierroksen jälkeen katselet tuttujakin paikkoja hiukan uusin silmin – ja herkistyt näkemään sellaista, mitä et ennen havainnut.


Kiehtovia tarinoita kansainvälisistä helsinkiläisistä Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella

Tutustumme pääkaupunkiseudun monikulttuurisesta ja värikkäästä historiasta kertovan luterilaisen hautausmaan vanhimpaan osaan. Täältä ovat saaneet viimeisen leposijansa monet maamme historiaan vaikuttaneet maahanmuuttajat ja kansainvälistä elämää viettäneet suomalaiset merkkihenkilöt. Kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä kuullaan kiehtovia tarinoita mm. vahvoista vaikuttajanaisista Aurora Karamzinista, Marie Linderistä ja Sophie Mannerheimista, tutkimusmatkailija G.A. Wallinista, maatamme muuttaneista maahanmuuttajista C.L. Engelistä, G.F. Stockmannista, Gustav Pauligista ja Fredrik Paciuksesta sekä Waldemar Becker-Bein ja Hjalmar Linderin uskomattomat elämäntarinat.

Kiehtovia naiskohtaloita ja vaikuttajanaisia Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella

Tutustumme luterilaisen hautausmaan vanhimpaan osaan keskittyen menneiden aikojen vahvojen naisvaikuttajien, rohkeiden yrittäjänaisten sekä yhteiskunnallisten vaikuttajien ja taiteilijoiden elämäntarinoihin.

Kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä kuullaan kiehtovia tarinoita mm. yritysjohtaja Bertha Pauligista, rohkeista edelläkävijöistä ja hyväntekijöistä Amanda Cajanderista ja Emma Mäkisestä sekä taiteilijoista, kuten Venny Soldan-Brofeldtista ja L. Onervasta sekä nähdään mm. Aurora Karamzinin, Marie Linderin ja Sophie Mannerheimin kauniit hautamuistomerkit. Parituntisella kierroksella tutustumme myös monen muun, sekä jälkimaailman arvostaman että unohtaman, maamme historiaan ja naisten aseman kehitykseen vaikuttaneen henkilön hautaan ja tarinaan. Rauhalliseen tahtiin etenevän kierroksen aikana on myös mahdollisuus keskustella naisen aseman ja naisten oikeuksien kehityksestä sekä nostaa esiin rohkeita edelläkävijöitä, hyväntekijöitä sekä oman tiensä kulkijoita.

Kiehtovia tarinoita kansainvälisistä helsinkiläisistä ortodoksisella hautausmaalla

Tutustumme pääkaupunkiseudun monikulttuurisesta ja värikkäästä historiasta kertovaan ortodoksiseen hautausmaahan Lapinlahdessa. Parituntisella kierroksella kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä nähdään niin menneiden vuosisatojen kuuluisien kauppiassukujen, kuten Sinebrychoffien ja Kiseleffien vaikuttavia hautamonumentteja kuin uudempiakin hautoja - mm. Sammy ja Kiril "Kirka" Babitzinin viimeinen leposija. Lisäksi kuullaan kiehtovia tarinoita mm. Venäjän keisariperheen hovineidistä Anna Vyrubovasta, Fabergén suvusta, tunnetuista taiteilijoista, sotilaista ja traagisista rakkaustarinoista sekä käydään sankarihaudoilla.

Tarunhohtoisen Aurora Karamzinin jalanjäljissä Träskändan kartanolla

Tutustumme rauhallisesti kävellen Träskändan kartanon kauniiseen ympäristöön ja kiehtovaan historiaan sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Päähenkilönä on kartanon tunnetuin ja pitkäaikaisin omistaja Aurora Karamzin, upporikas ja kuvankaunis hovineiti, josta kypsyi merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja koko kansan rakastama hyväntekijä. Ehdoton kohokohta Träskändan historiassa oli keisari Aleksanteri II:n vierailu, josta edelleen muistuttavat mm. koristeellinen latriini sekä Keisarin tammi. Luonnonsuojelualueella on myös monia muita merkittäviä rakennuksia ja muistomerkkejä, jotka kertovat alueen värikkäästä historiasta.

Gallen-Kalleloiden, Vallgrenien ja Ruokarouvan jalanjäljissä Ruukinrannassa

Tutustumme rauhallisesti kävellen Ruukinrannan upeaan kulttuuriympäristöön ja kiehtovaan historiaan. Villa Elfvikistä Tarvaspäähän kulkevan reitin varrella nautitaan Laajalahden luonnonsuojelualueen merimaisemien rauhasta sekä kauniista vanhoista huviloista pihapiireineen. Tutuiksi tulevat alueella eläneiden värikkäiden taiteilijaperheiden sekä Linnunlaulun lepokodissa hermojaan hoitaneiden traagisten runoilijoiden tarinat. Kierros kulkee rakastetun kirjailijan Enni Mustosen huippusuosittujen Syrjästäkatsojan tarinoiden maisemissa ja näemme, missä kirjailijan mukaan sijaitsi Ruokarouva Ida Erikssonin huvila, mistä kulki Kirstin ja Allin koulutie ja Viena Aaltosen huimapäisesti ylittämät kolmen tukin silta ja Tarvotien rakennustyömaa. Luonnollisesti näemme myös niin Ruokarouvan kuin Gallen-Kalleoidenkin iloisten naapureiden Viivi ja Ville Vallgrenin huvilan tontin ja kuulemme heidän rakkauden sekä riemun täytteisestä elämästään. Kierros alkaa Elfvikin kolmen keijun huvilan, nykyisen Villa Elfvikin luontotalon pihasta ja päättyy Tarvaspäähän, Gallen-Kallelan museon pihalle. 

Patsasbongausta ja puutarhakaupungin tarinoita Tapiolassa 

Tutustumme Tapiolan veistoksiin ja muistomerkkeihin sekä tarinoihin niiden taustalla. Parituntisella kävelykierroksella kuljetaan Tapiolan keskustasta WeeGee -talon edustalle ja nähdään sekä taideteoksia että tunnettuja rakennuksia ja viheralueita. Veistokset ja muistomerkit kertovat aina menneestä – merkkihenkilöistä ja merkittävistä tapahtumista, ihanteista ja eletystä elämästä. Opastuksella kuullaan paitsi taiteesta ja taiteilijoista myös Tapiolan puutarhakaupungin synnystä ja rakentumisesta sekä Tapiolan asukkaista ja vieraista.

Otnäsin kartanosta Teekkarikyläksi – Opastettu kävelykierros Otaniemessä

Tutustutaan maailmankuuluun Otaniemen kampusalueeseen sekä 70-vuotisjuhliaan viettävään Teekkarikylään ja kuullaan värikkäitä tarinoita alueen historiasta. Leppoisalla kävelyllä nähdään, mitä on jäljellä 1600 -luvun alussa perustetusta kartanosta sekä mm. Aaltojen, Pietilöiden sekä Sirenien palkittua arkkitehtuuria ja kuullaan niin teekkarikulttuurista jäynineen kuin Otaniemen vaiheista olympialaisten kisakylänä, Etykin näyttämönä ja niin Suomen ensimmäisen diskon kuin ensimmäisen satelliitinkin kotipaikkana. Teekkarikylän alueella löytyy niin Espoon vanhinta historiaa kuin uusinta teknologiaa ja rinta rinnan pronssikautinen ”ensimmäisen teekkarin hauta” sekä Ossin littu ja Resinahka tarinoineen. 

***

Parituntisen tilauskierroksen hinta on 300 € (sis. ALV 24 %) ryhmän koosta ja ajankohdasta riippumatta. Kaikki kierrokset saatavilla myös englanniksi opastettuna.

Osa retkistä vaatii jonkin verran kävelykuntoa, eivätkä kaikki reitit ole esteettömiä (kysy etukäteen!).