Kultakauden taiteilijaelämää ja kiehtovia naiskohtaloita Tuusulanjärven rannalla
Tuusulanjärven rantaa seurailevan tien varrelle muodostui 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Suomen todennäköisesti ainutlaatuisin taiteilijayhteisö. Maamme eturivin taiteilijat, niin sanan, kuvan kuin säveltenkin mestarit, löysivät Tuusulasta luonnonrauhaa ja suomalaista maalaisympäristöä lähietäisyydellä Helsingistä. Taiteilijoiden ydinjoukko tuli tunnetuksi kultakautemme mestareina, suomalaisen kulttuurin ja kansallisen identiteetin kehittäjinä.
Taiteilijayhteisön tunnetuimpia jäseniä olivat Jean Sibelius, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Juhani Aho sekä Eino Leino. Taiteilijayhteisön naisten elämäntarinat ja elämäntyö ovat vähemmän tunnettuja, mutta aivan yhtä kiehtovia ja merkittäviä. Yhteisön naiset antoivat tärkeän panoksensa paitsi vaimoina, äiteinä ja muusina, myös itsenäisinä, lahjakkaina taitelijoina sekä perheille toimeentuloa ansainneina, koulutettuina ammattilaisina ja edelläkävijöinä. Tiiviissä taiteilijayhteisössä ihmissuhteet olivat värikkäitä ja tunteet vahvoja. Tuusulan Rantatiellä syntyi niin maamme korkealuokkaisinta taidetta kuin kiihkeitä rakkaussuhteita ja yhteiskunnallista aktivismia. Retken valokeilassa ovat mm. Aino Sibelius, Maija Halonen, Venny Soldan-Brofeldt, Tilly Soldan, Elisabeth Järnefelt, Saimi Järnefelt ja Martta Wendelin.
Onnistunut retki muodostuu sopivasta annoksesta historiaa ja monipuolisia taide- ja kulttuurielämyksiä kauniissa ympäristössä sekä herkullisesta ateriasta. Jokainen retki, vierailukohteet ja opastuksen sisältö suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan ryhmän toiveita.
Elämyksellisen retken aineksia ohessa:
Halosenniemi
Taidemaalari Pekka Halosen kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee on entisöity alkuperäiseen asuunsa. Nykyisin ateljee toimii taidemuseona, jossa on esillä korkeatasoisia vaihtuvia näyttelyitä sekä Halosen omaa tuotantoa.
Ainola
Lars Sonckin suunnittelema Aino ja Jean Sibeliuksen koti toimii kansallissäveltäjämme ja hänen perheensä elämästä kertovana kotimuseona. Tuusulanjärven kaunis luonto sekä alueelle muodostunut taiteilijayhteisö inspiroivat Sibeliusta, joka sävelsi siellä suuren osan tuotannostaan. Ainola oli Sibeliuksen ensimmäinen oma asunto, jossa hän asui lopulta kuolemaansa asti. Aino ja Jean Sibelius on haudattu yhteisen hautapaaden alle Ainolan kauniiseen puutarhaan.
Lottamuseo
Tulipalossa tuhoutuneen upean Syvärannan huvilan paikalla on lähes alkuperäisen kaltainen uusi Syväranta, jossa toimii Lottakoti museotiloineen.
Syvärannan huvilassa vietettiin loisteliasta elämää 1900-luvun alussa, jolloin sen omisti venäläinen miljonääri ja Moskovan toiseksi rikkain mies Konstantin Uschkoff.
Myöhemmin rakennuksen omisti Suomen lehtimiesliitto, joka piti siellä täysihoitolaa. Muun muassa Eino Leino asui Syvärannassa jonkin aikaa. Vuonna 1936 Syväranta siirtyi Lotta Svärd -yhdistyksen omistukseen, ja se toimi järjestön kurssikeskuksena.
Ahola
Koko Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai alkunsa, kun kirjailija Juhani Aho taiteilijapuolisonsa Venny Soldan-Brofeldtin kanssa muutti Järvenpään kartanon alueella sijainneeseen huvilaan. Molemmat puolisot tekivät luovaa taiteilijantyötään Aholaksi ristimässään idyllisessä huvilassa. Aholan perusnäyttely "Minkä mitäkin Aholasta" kertoo monipuolisesti Ahon ja Soldan-Brofeldtin elämäntyöstä ja elämästä Tuusulan Rantatiellä.
Erkkola
Runoilija J. H. Erkon vuonna 1902 valmistunut taitelijakoti. Nykyään Tuusulan kunnan omistuksessa olevan Erkkolan monipuolisesta tapahtuma- ja näyttelytoiminnasta vastaa Tuusulan kunnan museopalvelut.
Aleksis Kiven kuolinmökki
Vaatimaton mökki, jossa kansalliskirjailijamme vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä perheen hoivissa muistuttaa, miltä Tuusulan Rantatie näytti ennen kuuluisan huvila-asutuksen ja taiteilijayhteisön syntyä.
Krapi
Vanha tunnelmallinen huvila pihapiireineen on nykyään hotellista, useista ravintoloista, savusaunasta ja laajasta puistoalueesta muodostuva kokonaisuus.
Onnela
Tuusulan Rantatien vanhoja huviloita, jossa toimi itsenäisyyden ajan alkukymmeninä suosittu, kansainvälinen täysihoitola, jonka asiakkaisiin kuuluivat mm. runoilijat Eino Leino ja Uuno Kailas.
Tuusulan kirkko (1734) ja hautausmaa, jossa sijaitsevat mm. Aleksis Kiven ja Pekka Halosen haudat
Taidekeskus Kasarmi ja Martta Wendelinin kokoelma
Ilmatorjuntamuseo