Kartanokierros Espoossa
Kartanot ovat aina kiinnostaneet suomalaisia; Jo Z. Topelius kirjoitti vuonna 1875 julkaistussa Maamme-kirjassa, että ”jokainen kartano on kuin muistomerkki”. Kartanot elinympäristöinä ja elämä kartanoissa ovat antaneet aiheen lukuisille kirjoille ja elokuville. Kartanoita pidetään hyvällä syyllä todisteena maamme historiallisesta kehityksestä ja kulttuuriyhteyksistä. Kartanot olivat omistajiensa vaurauden ja suorien ulkomaisten kontaktien vuoksi merkittäviä edelläkävijöitä rakentamisessa, sisustamisessa, maanviljelyssä ja tapakulttuurissa. Espoon kartanoiden historiaa voidaan seurata 1500-luvulta lähtien. Valtaosa kartanoista syntyi Kuninkaantien läheisyyteen.
Espoon kartanokierroksen kesto ja sisältö räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan.
Ohjelmaan voidaan ottaa mm. seuraavia kartanoita ja huviloita. Osaan kartanoista ja huviloista pääsee tutustumaan, osa on yksityiskäytössä.
Hagalund, Otaniemi
Tutustuminen Hagalundin kartanoon (ulkoapäin; yksityisasuntona) sekä lyhyt kävely Otaniemen kartanon mailla Otanimessä (TKK:n alue). Kuullaan Sinebrychoffeista ja Grahneista.
Karhusaari, Sinebrychoffin huvila – Mahdollisuus opastettuun tutustumiseen
Albergan kartano
Kuullaan "Vanhan ja Uuden Albergan" asukkaista, mm. Kiseleffien ”sokerisuvusta”, Akseli Gallen-Kallelan suhteesta kartanoon sekä kartanon kummituksista.
Träskända
Kuullaan alueen historiasta ja kuuluisimmasta omistajasta Aurora Karamzinista. Tutustutaan suojeltuun puistoon ja sen sekä mielenkiintoisiin rakennuksiin, kuullaan keisari Aleksanteri II:n vierailusta.
Espoon kartano
Gumbölen kartano (Espoon kaupunginjohtajan virka-asuntona)
Bodominjärvellä
Oittaan kartano
Pakankylän (Backby) kartano/Kaisankoti
Bodomin kartano
Kahvi- tai lounastauko ryhmän valitsemassa paikassa, esimerkiksi Bodominjärvellä Oittaan vanhaan kivinavettaan kunnostetussa ravintolassa tai Bodomin kartanolla.
Reitti ja kohteiden järjestys suunnitellaan ryhmän toivoman retken keston mukaan.
