Kartanokierros Espoossa

Kartanot ovat aina kiinnostaneet suomalaisia; Jo Z. Topelius kirjoitti vuonna 1875 julkaistussa Maamme-kirjassa, että ”jokainen kartano on kuin muistomerkki”. Kartanot elinympäristöinä ja elämä kartanoissa ovat antaneet aiheen lukuisille kirjoille ja elokuville.  Kartanoita pidetään hyvällä syyllä todisteena maamme historiallisesta kehityksestä ja kulttuuriyhteyksistä. Kartanot olivat omistajiensa vaurauden ja suorien ulkomaisten kontaktien vuoksi merkittäviä edelläkävijöitä rakentamisessa, sisustamisessa, maanviljelyssä ja tapakulttuurissa. Espoon kartanoiden historiaa voidaan seurata 1500-luvulta lähtien. Valtaosa kartanoista syntyi Kuninkaantien läheisyyteen.

Espoon kartanokierroksen kesto ja sisältö räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan.

Ohjelmaan voidaan ottaa mm. seuraavia kartanoita ja huviloita. Osaan kartanoista ja huviloista pääsee tutustumaan, osa on yksityiskäytössä.

Espoon kartano - Vierailu sisätiloissa lisämaksusta 
Espoon nimikkokartanossa, alun perin Kustaa Vaasan kuninkaankartanoksi perustamassa Espoonkartanossa ovat vierailleet niin Ruotsin kuningas kuin Venäjän keisarikin, ja se mainitaan myös Vänrikki Stoolin tarinoissa.

Backbyn kartano - Vierailu sisätiloissa ja lounas mahdollinen
Backbyssä tutustutaan niin von Freymannin suvun elämään suurkartanolla kuin Kaisa Kallion ja Kaisankodin työhön. 

Hagalund, Otaniemi
Tutustuminen Hagalundin kartanoon (ulkoapäin; yksityisasuntona) sekä lyhyt kävely Otaniemen kartanon mailla Otanimessä (TKK:n alue). Kuullaan Sinebrychoffeista ja Grahneista.

Karhusari, Sinebrychoffin huvila – Mahdollisuus opastettuun tutustumiseen

Albergan kartano
Kuullaan "Vanhan ja Uuden Albergan" asukkaista, mm. Kiseleffien ”sokerisuvusta”, Akseli Gallen-Kallelan suhteesta kartanoon sekä kartanon kummituksista. Mahdollisuus vierailla Albergan kartanon saleissa ja holvikellarissa. 

Träskända
Kuullaan alueen historiasta ja kuuluisimmasta omistajasta Aurora Karamzinista. Tutustutaan suojeltuun puistoon ja sen mielenkiintoisiin rakennuksiin, kuullaan keisari Aleksanteri II:n vierailusta.

Gumbölen kartano  (Espoon kaupunginjohtajan virka-asuntona)

Bodominjärvellä
Oittaan kartano
Backbyn kartano (entinen Kaisankoti)
Bodomin kartano

Lounas- ja/tai tauko ryhmän valitsemassa paikassa, esimerkiksi Bodominjärvellä Backbyn, tai Bodomin kartanolla, tai Bembölen kahvituvalla (entinen Bellin kartanon päärakennus).   

Reitti ja kohteiden järjestys suunnitellaan ryhmän toivoman retken keston mukaan. 

Bodomin kartano järveltä nähtynä (Kuva: Anita Nykänen: Bodomijävi – tarinat elävät kuvissa)