Tarunhohtoisen Aurora Karamzinin jalanjäljillä

Aurora Karamzin (1808–1902) oli Suomen suuriruhtinaskunnan merkittävimpiä ja tunnetuimpia henkilöitä.  Upporikkaasta ja kuvankauniista keisarillisesta hovineidistä kypsyi näkyvä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja koko kansan rakastama hyväntekijä.  Retkellä kerrotaan Auroran kiehtova elämäntarina sekä tutustutaan hänen elämäänsä liittyneisiin kohteisiin Espoossa ja Helsingissä.

Retkeen sisältyy kävelykierros Träskändan suojellulla kartanoalueella Espoon Järvenperässä sekä opastettu tutustuminen Auroran perustaman Diakonissalaitoksen museoon, kirkkoon ja Aurora-saliin.

Kiertoajelulla nähdään lukuisia Auroran elämään liittyneitä paikkoja, rakennuksia ja muistomerkkejä, mm. Espoon tuomiokirkko ja Pappilanmäki ja Lagstadin koulurakennus Espoossa sekä Meilahden kartano, Vanha kirkko, Kaivopuisto sekä Hakasalmen huvila pihapiireineen Helsingissä.

A.J. Perignon: Aurora Karamzin 1853 (Kuva Matti Huuhka)

Kierroksen lopussa vieraillaan Hietaniemen hautausmaalla Auroran haudalla, jonne on pystytetty Ville Vallgrenin tekemä kaunis hautamuistomerkki. Hautausmaalla nähdään myös Auroran rakkaan sisarentyttären Marie Linderin hauta ja kuullaan tämän rohkean ja lahjakkaan naisen traaginen elämäntarina.

Siirtymämatkoilla kohteesta toiseen kerrotaan Auroran elämän niistä vaiheista ja paikoista, jotka eivät ole reittimme varrella. Tämä harvinainen kosmopoliittihan syntyi Porissa ja vietti varsin suuren osan elämästään Venäjällä ja Keski-Euroopassa.    

*Retken lopullinen hinta muodostuu kuljetuksesta, opastuksesta sekä mahdollisesta valitusta tarjoilusta. Kaikki vierailukohteet ovat maksuttomia.