Kaupunkikanava 9/2021

 

Kummituskierros, jonka ei ole tarkoitus luoda kauhua. ”Haluan, että kaikenikäiset voivat tulla opastuskierrokselleni.”

Päätön mies, kattokruunussa keinuva harmaa rouva, ruttoa sairastaneiden henkiä, prostitoitujen aaveet ja tulipunainen koirakummitus; tätä kaikkea on luvassa ”Kummituksia ja kulttuurihistoriaa Kruununhaassa” –kävelykierroksella!  

Kuulostaa hurjalta, mutta kävelyretki on kuitenkin tarkoitettu kaikenikäisille ja -karvaisille. Kierrosta ei olla koristeltu näyttelijöillä vaan historiaan ja kokemuksiin perustuvilla tositarinoilla. 

Tämä retki on vain yksi Manoris Oy:n lukuisista kävelyretkistä ja viimeisin kummituskierros järjestettiin viime tiistaina 21.09.2021. Retken oppaana toimi itse yrityksen omistaja, Mari Anthoni, 51. 

Historiaa kummitustarinoiden muodossa 

Kierros lähti liikkeelle Senaatintorilta, Aleksanteri II patsaan edestä klo. 17:30. Yllättävän moni, noin kolmekymmentä ihmistä, osallistui tähän mielenkiintoiselta vaikuttavaan kävelyretkeen ja osallistujat olivat tosiaankin kaikenikäisiä. Myös yksi kultainen noutajakin pääsi kuuntelemaan Kruunuhaan kummituksista.  

Retken hinta oli 10€/henkilö ja maksu onnistui kätevästi käteisellä tai mobilepay:llä. 

Oppaamme Mari oli erittäin reipas, positiivinen, nuorekas ja ehdottomasti tyylikkäin opas, mitä olen ikinä nähnyt. 

Mari paljastaa jo heti alkuun, että vaikka hän on historioitsija ja kertoo työkseen tositarinoita tragedioista ja Helsingin historiasta, hän ei kuitenkaan ota kantaa, onko kummituksia olemassa. 

”En väitä, etteikö niitä olisi olemassa, mutta en myöskään väitä, että niitä olisi.” 

Mari pitää hyvin koko retken ajan mielenkiintoa yllä ja osaa yhdistää opastuksen aikana tapahtuvat yllättävät asiat tarinoihinsa. Esimerkiksi Senaatintorilla soivat kellot olivat täydellinen ajoitus kertoa, miten erään maineensa menettäneen naisen isä oli kellonsoittaja.  

Tarinat vaihtelivat erittäin laajasti ja ne tuovat hyvin uutta näkökulmaa tunnettuihinkin rakennuksiin. Enää en varmasti katso Sederholmin taloa samalla tavalla, kun tietää ylimmässä kerroksessa kummittelevasta rikkaasta miehestä. Retken aikana saimme kuulla myös muun muassa tarinoita entisen orpokodin paranormaaleista tapahtumista ja pitkäpartaisista kauppiaskummituksista. 

Shokkina minulle tuli kuitenkin se, että monesti Senaatintorin läpi kävellessäni olen samalla kävellyt tuhansien ruumiiden päältä. Senaatintorin tilalla kun on ennen ollut hautausmaa ja haudatut makaavat tänäkin päivänä Senaatintorin alla.  

Mielenkiintoisimpana asiana pidin korttelia, jossa on moneen kertaan nähty tulipunainen koira, jonka jälkeen on sattumalta syttynyt Helsingissä tulipalo. Tästä oppaamme siirrättää ryhmän sopivasti Helsingin keskustan ainoalle jäljellä olevalle puutalolle, jota ei olla korvattu kivitaloilla. 

Hauskimmat tarinat on hyvin jätetty loppuun, kun kuvaan astuu tarina muun muassa päättömästä mies-kummituksesta, joka tykkää erityisesti pelotella naisia. Myös tarina harmaasta rouvasta, joka keinuu kattokruunussa Svenska klubbenilla toi hymyn monen kasvoille. Tässä vaiheessa pieni illan hämäryys koristi sopivasti aavemaista tunnelmaa. 

Retki päättyi Ritarihuoneen puistikkoon hieman myöhästyneellä aikataululla. Vaikkakin retki venyikin kahdeksaan asti, niin monen osallistujan mielestä aika kului nopeasti ja olisi halunnut kuulla vielä lisää. Tässä muutama palaute kävelyretkestä asiakkailta: 

”Oppaamme vie hienosti paikkaan, minne ei tajuaisi itse mennä.” -Mari 

”Mari on todella ammattimainen työssään ja hän on lisäksi myös ihanan pirteä.” -Aija 

”Hyviä nostoja muun muassa yhteiskunnan arvoista ja että ne eivät ole annettuja vaan niiden eteen pitää tehdä töitä” -Erja 

”Pitäisi kahvitella hänen kanssaan joka viikko, kun hänestä saa noin positiivista ja pirteää energiaa.” -Isham 

Negatiivista palautetta tämä retki ei saanut kuin että sää voisi aina olla tietenkin parempi. Moni kehottaakin säähän varautumista, myös opas itse.  

Vertahyytävää kauhua ei kannata kuitenkaan tältä retkeltä odottaa ja senkin Mari mainitsee jo retken alussa. 

”En halua tehdä bisnestä muiden murhasta tai murhetragediasta. Mielestäni se ei ole korrektia. Maailmassa meillä on jo valmiiksi kauhua, niin en halua olla se ihminen, joka luo sitä lisää”, Mari kertoo. 

Mari kertoi kummitustarinoita ensin lapsille  

Mari Anthoni sanoo ensin opettaneensa lapsille historiaa kummitustarinoiden kautta ja sen myötä syntyi idea luoda niihin pohjautuva Helsinki-opastuskierros. Erityisesti hän kertoi kummitustarinoita tyttärelleen tämän ollessa pieni, sillä hänen tyttärensä on aina rakastanut niitä ja Halloweenia.   

”Lapset oppivat historiastamme ja arvoistamme tarinoiden avulla” Mari toteaa. 

”Kummitustarinani eivät ole koskaan ahdistavia, haluan että kaiken ikäiset voivat tulla opastuskierroksilleni”, hän vielä lisää. 

Kävelykierroksille kunniaa koronan jälkeenkin!  

Mari kertoo koronarajoitusten vaikuttaneen erittäin paljon matkailualaan. Turistit jäivät nopeasti pois ja työt ja tulot tällöin vähentyivät. Rajoitusten lieventymiselläkin on kuitenkin ollut radikaalit seuraamukset oppailla. 

”Kun rajoitusten puitteissa sai tehdä ainoastaan ulkona tapahtuvia opastuksia, todella moni alkoi toteuttaa kävelykierroksia ja kilpailu on ollut kova. Onneksi kysyntääkin on riittänyt, ihmisillä on kova tarve kokea kulttuuritapahtumia ja yhteisöllisyyttä”, Mari kertoo

Vaikka korona rankaisikin rajusti matkailualan yrittäjiä, Mari näkee kuitenkin kotimaan matkailun nousun erittäin positiivisena asiana. 

”Toivon, että kävelykierrokset jäävät elämään koronan jälkeenkin. Yritysten pitäisi tehdä myös enemmän yhteistyötä, eikä olla pelkästään kilpailijoita.” 

https://kaupunkikanava.fi/kummituskierros-jonka-ei-ole-tarkoitus-luoda-kauhua-haluan-etta-kaikenikaiset-voivat-tulla-opastuskierrokselleni/?fbclid=IwAR3nAD2RrTsJE83vialkfMsEq5zYyQ0k_SqGOjDn12ttLFtFO9Os4Xbk5_Q

Teksti ja kuvat: Riia Frost

Kuva: Riia Frost