Kävelykierrokset 2024

Suositut ja paljon kysytyt kävelykierrokseni alkavat taas! Suosikkikierroksia toteutetaan sekä arki-iltaisin että viikonloppuisin. Kalenteri päivittyy kevään ja kesän mittaan käytettävissäni olevan ajan sekä asiakkaiden toiveiden mukaan.

Tiedot tulevista kävelykierroksista löytyvät otsikon Yleisökävelykierrokset 2024 alta. Julkaisen uudet kävelykierrokset myös Manoris Oy:n Facebook-sivulla osoitteessa https://www.facebook.com/ManorisTravel.

Kierroksille ei ole ennakkoilmoittautumista, eikä säävarausta, osallistumismaksu 10 €/hlö maksetaan paikan päällä käteisellä tai MobilePaylla numeroon +358 40 539 0656. suunnittelemillani ja opastamillani kävelykierroksilla! 

Sydämellisesti tervetuloa tutustumaan pääkaupunkiseudun kiehtovaan historiaan ja kauneimpiin kohteisiin!

Ohessa kierrokset 18.6.-29.6.2024

Kummituksia ja kulttuurihistoriaa Kruununhaassa
Ti 18.6. klo 17.30-19.30

Tutustumme Helsingin vanhimpien osien kiehtovaan historiaan ja koskettaviin ihmiskohtaloihin värikkäiden kummitustarinoiden kautta. Parituntisella kävelykierroksella kuljetaan menneen maailman muistoja huokuvan ja salaisuuksia huokailevan Kruununhaan paraatipaikoilta syrjäisille pihoille ja varjoisiin puistikoihin. Tutuiksi tulevat niin upeat merkkirakennukset Valtioneuvoston linnasta Svenska Klubbeniin ja Ritarihuoneesta Ruiskumestarin taloon kuin niissä vaeltelevat levottomat henget tarinoineen.

Tämä kummituskierros ei mässäile veriteoilla tai muilla inhimillisillä tragedioilla. Menneiden aikojen todellisista ihmisistä kerrotaan levottomienkin sielujen muistoa kunnioittaen. Jokainen tarina perustuu tositapahtumiin ja lisää ymmärrystä pääkaupunkimme historiasta ja kehityksestä. Tämän kierroksen jälkeen katselet tuttujakin paikkoja hiukan uusin silmin – ja herkistyt näkemään sellaista, mitä et ennen havainnut.

Kiehtovia naiskohtaloita ja vaikuttajanaisia Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella
To 20.6. klo 17.30-19.30

Tutustumme luterilaisen hautausmaan vanhimpaan osaan keskittyen menneiden aikojen vahvojen naisvaikuttajien, rohkeiden yrittäjänaisten sekä yhteiskunnallisten vaikuttajien ja taiteilijoiden elämäntarinoihin.

Kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä kuullaan kiehtovia tarinoita mm. yritysjohtaja Bertha Pauligista, rohkeista edelläkävijöistä ja hyväntekijöistä Amanda Cajanderista ja Emma Mäkisestä sekä taiteilijoista, kuten Venny Soldan-Brofeldtista ja L. Onervasta sekä nähdään mm. Aurora Karamzinin, Marie Linderin ja Sophie Mannerheimin kauniit hautamuistomerkit. Parituntisella kierroksella tutustumme myös monen muun, sekä jälkimaailman arvostaman että unohtaman, maamme historiaan ja naisten aseman kehitykseen vaikuttaneen henkilön hautaan ja tarinaan. Rauhalliseen tahtiin etenevän kierroksen aikana on myös mahdollisuus keskustella naisen aseman ja naisten oikeuksien kehityksestä sekä nostaa esiin rohkeita edelläkävijöitä, hyväntekijöitä sekä oman tiensä kulkijoita.

Kiehtovia tarinoita kansainvälisistä helsinkiläisistä ortodoksisella hautausmaalla
Ti 25.6. klo 17-19

Tutustumme pääkaupunkiseudun monikulttuurisesta ja värikkäästä historiasta kertovaan ortodoksiseen hautausmaahan Lapinlahdessa. Parituntisella kierroksella kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä nähdään niin menneiden vuosisatojen kuuluisien kauppiassukujen, kuten Sinebrychoffien ja Kiseleffien vaikuttavia hautamonumentteja kuin uudempiakin hautoja - mm. Sammy ja Kiril "Kirka" Babitzinin viimeinen leposija. Lisäksi kuullaan kiehtovia tarinoita mm. Venäjän keisariperheen hovineidistä Anna Vyrubovasta, Fabergén suvusta, tunnetuista taiteilijoista, sotilaista ja traagisista rakkaustarinoista sekä käydään sankarihaudoilla.

Kreivien kartanolta huvilaelämän huveihin ja virka-asunnoille – flaneerausta Meilahdessa
La 29.6. klo 12-14

Kierroksella kävellään Meilahden kartanon mailla, nähdään Helsingin eliitin rakennuttamia upeita kesähuviloita sekä valtion johdon virka-asuntoja puutarhoineen ja kuullaan kiinnostavia tarinoita suurenmoisista juhlista, historiamme merkkihenkilöistä ja hämäräperäisemmistäkin hahmoista.

Tutuiksi tulevat mm. ristiriitaisen unissasaarnaaja Maria Åkerblomin Villa Toivola, säveltäjä Yrjö Kilpisen huvila sekä Maila Talvion, Juuse Mikkolan, F.E. Sillanpään, Juhani Ahon ja presidenttipari Kyösti ja Kaisa Kallion suhde alueeseen. Näemme myös pääministerin virka-asunnon Kesärannan, Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen puiston sekä Tamminiemen, jonka historiasta löytyvät niin presidentit Urho Kekkonen, Risto Ryti kuin marsalkka Mannerheimkin sekä vuorineuvos Amos Anderson.

***

Kävelykierrokset 23.5.2024-8.6.2024:

Jätä kaikki ja lähde kanssani Eiraan! 
To 23.5. klo 17-19

Tutustumme rauhallisesti kävellen viehättävään ja kiehtovan historian omaavaan Eiran huvilakaupunkiin. Eirassa ovat asuneet mm. Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt sekä Matilda Wrede ja Hertta Kuusinen, joista kaikista kerrotaan kierroksen aikana. Kierroksella nähdään myös, missä Paavi Johannes Paavali II asui Suomen vierailunsa aikana ja mihin Suomen kuninkaaksi valitun Hessenin prinssin piti asettua asumaan sekä kuullaan, mistä Villa Ensi on saanut nimensä ja mitä erikoista on Mikael Agricolan kirkon tornissa.
Lähtö Mikael Agricolan kirkon edestä, osoitteesta Tehtaankatu 23.

Kävelykierros Träskändassa tarunhohtoisen Aurora Karamzinin jalanjäljissä
La 25.5. klo 12-14

Tutustumme rauhallisesti kävellen Träskändan kartanon kauniiseen ympäristöön ja kiehtovaan historiaan sekä tulevaisuuden suunnitelmiin. Päähenkilönä on kartanon tunnetuin ja pitkäaikaisin omistaja Aurora Karamzin, upporikas ja kuvankaunis hovineiti, josta kypsyi merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja koko kansan rakastama hyväntekijä. Ehdoton kohokohta Träskändan historiassa oli keisari Aleksanteri II:n vierailu, josta edelleen muistuttavat mm. koristeellinen latriini sekä Keisarin tammi. Luonnonsuojelualueella on myös monia muita merkittäviä rakennuksia ja muistomerkkejä, jotka kertovat alueen värikkäästä historiasta.
Lähtö Träskändan kartanon pysäköintipaikalta, osoitteesta Träskändanristi 2

Kävelykierros Kaisaniemessä – Kansallisteatterilta kasvitieteelliseen puutarhaan
Su 2.6. klo 12-14

Tutustumme rauhallisesti kävellen Suomen vanhimman julkisen puiston kiehtovaan historiaan sekä käynnissä olevan uudistamistyön tavoitteisiin. Kaupunkipuistossa nähdään lukuisia muistomerkkejä ja kuullaan tarinoita mm. Ida Aalbergista, Tove Janssonista ja Fredrik Paciuksesta sekä ylioppilaiden riehakkaista juhlista. Työmaalta vehreän puutarhan rauhan rauhaan kulkevan kierroksen itseoikeutettuja päähenkilöitä on Kaisaniemelle nimensä antanut Cajsa Wahllund, jonka perintö elää myös Cajsan helmi-nimellä uudelleen avatussa historiallisesti merkittävässä ravintolassa. Kierros päättyy yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan, missä kukkaloiston lisäksi nähdään hurmaavia vanhoja rakennuksia, mm. museo, josta kaavailtiin kuninkaan linnaa sekä kuullaan puutarhassa asuneista ja vaikuttaneista mielenkiintoisista henkilöistä ja tunnetuista arkkitehdeistä.

Kierroksen jälkeen voi tutustua omatoimisesti ja -kustanteisesti kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin sekä nauttia esim. Kahvila Violan, tai Cajsan helmen tarjonnasta:
Lähtö Kansallisteatterin Pienen näyttämön edestä, osoitteesta Bergbominkuja. 

Gallen-Kalleloiden, Vallgrenien ja Ruokarouvan jalanjäljissä Ruukinrannassa
La 8.6. klo 12-14

Tutustumme rauhallisesti kävellen Ruukinrannan upeaan kulttuuriympäristöön ja kiehtovaan historiaan. Villa Elfvikistä Tarvaspäähän kulkevan reitin varrella nautitaan Laajalahden luonnonsuojelualueen merimaisemien rauhasta sekä kauniista vanhoista huviloista pihapiireineen. Tutuiksi tulevat alueella eläneiden värikkäiden taiteilijaperheiden sekä Linnunlaulun lepokodissa hermojaan hoitaneiden traagisten runoilijoiden tarinat. Kierros kulkee rakastetun kirjailijan Enni Mustosen huippusuosittujen Syrjästäkatsojan tarinoiden maisemissa ja näemme, missä kirjailijan mukaan sijaitsi Ruokarouva Ida Erikssonin huvila, mistä kulki Kirstin ja Allin koulutie ja Viena Aaltosen huimapäisesti ylittämät kolmen tukin silta ja Tarvotien rakennustyömaa. Luonnollisesti näemme myös niin Ruokarouvan kuin Gallen-Kalleoidenkin iloisten naapureiden Viivi ja Ville Vallgrenin huvilan tontin ja kuulemme heidän rakkauden sekä riemun täytteisestä elämästään. Kierros alkaa Elfvikin kolmen keijun huvilan, nykyisen Villa Elfvikin luontotalon pihasta ja päättyy Tarvaspäähän, Gallen-Kallelan museon pihalle. Ennen kierrosta voi tutustua omatoimisesti luontotalon näyttelyihin ja retken jälkeen Gallen-Kallelan museoon sekä nauttia Elfvikin ja Tarvaspään kahviloiden tarjonnasta.
Lähtö Villa Elfvikin edestä, Elfvikintie 4.

 

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠